top of page

Skotlannin kiertomatka ja Edinburgh 13.-19.5.2019

Maanantai 13.5.

Varhain maanantaiaamuna ryhmämme nousi Finnairin siivin taivaalle ja suuntasi kohti Skotlannin pääkaupunkia Edinburghia, jonne saavuimme paikallista aikaa klo 9.00.

Oppaamme Sirpa Jukarainen oli meitä kentällä vastassa ja hänen ohjauksessaan siirryimme bussiin ja lähdimme kohti Skotlannin pohjoisosia.

Jo lentokoneesta nähdyn mahtavan Forth of the Firth-sillan kautta ylitimme Forthinvuonon ja samalla ihailimme vanhaa vuonna 1890 käyttöön otettua Forth Bridgen rautatiesiltaa. Tuo silta oli aikanaan Britannian ensimmäinen suuri teräsrakennelma ja sen rakentamiseen käytettiin

53 000 tonnia terästä.

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Glamis Castle, nykyisen kuningattaren äidin syntymäpaikka. Linnan opas sekä säkkipillinsoittaja Andrew olivat ottamassa meidät vastaan linnaan ja opastivat meidän aluksi nauttimaan tervetuliaiskahvit/teet skotlantilaisten shortbread-keksien kera ja lisäksi meille tarjoiltiin Stratmore-viskimaljat.

Tämän jälkeen saimme opastetun tutustumiskierroksen linnan palatsimaisiin huoneisiin ja lopuksi nautimme keittolounaan pienten kolmioleipien kera linnan kahviossa.
Matka jatkui katsellen bussin ikkunoista tienvarsilla kukkivia keltaisia piikkihernepensaita, Englannin sinililjoja ja tällä hetkellä ruskehtavan kanervan peittämiä kumpuja. Näihin kukat tulevat vasta elokuussa. Rypsipellot kukkivat keltaisena ja tien vierustojen vihreillä kedoilla näimme runsaasti laiduntavia mustapäälampaita edetessämme kohti yöpymispaikkaamme Aviemoren kaupunkia ja MacDonald Aviemore Resort-hotellia.

Upeat vuoret reunustivat tämän kaupungin/hotellin ympäristöä.

Illallisen nautimme hotellin ravintolassa.


Tiistai 14.5.

Aamulla oli tarjolla englantilainen aamiainen ja sen jälkeen suuntasimme edelleen kohti pohjoista ja Findhornin ekokylää. Meren rannalla sijaitseva ja jo vuonna 1962 perustettu ekokylä oli viehättävä puutarha-alue ja saimme mielenkiintoisen opastetun miljöökierroksen kuullen paikan historiasta ja yhdyskunnan ideologiasta. Aurinkoinen sää suosi ja ihastelimme kylän upeita istutuksia ja kukkivia kasveja.Ekokylästä matkamme jatkui Speysiden viskialueelle, jossa ensin saavuimme Craigellachien kylään tutustumaan viskitynnyreiden tekoon. Paikka on ainoa, jossa tehdään edelleen tynnyreitä perinteisin menetelmin ja siellä myös korjataan vanhat tynnyrit uudelleen käyttöä varten.

Täällä nautimme kevyen lounaan ennen matkan jatkumista Dufftowniin ja Glenfiddichin viskitislaamolle. Tislaamokierroksen aikana kuulimme selostuksen ja näimme viskinvalmistus-välineistöä eri tuotantoprosesseista ja lopuksi saimme eteemme neljä lasia ja suoritimme viskinmaistajaiset.Speyside cooperage


Glennfiddich distellery

Illaksi palasimme takaisin Aviemoreen ja illallisen söimme jälleen hotellissa.

Ennen nukkumaanmenoa seurailimme mielenkiinnolla kanien iltaliikehdintää läheisellä ruohikolla.

Niitä oli näkynyt myös bussin ikkunasta matkapäivämme aikana melkoisia ryhmittymiä.


Keskiviikko 15.5.

Englantilaista aamiaista vatsat pullollaan jätimme Aviemoren hotellin ja pysähdyimme aluksi ihailemaan vanhaa kaarevaa keskiaikaista kivisiltaa (Old Packhorse Bridge) Carrbridgen kylässä. Vastaavantyyppisiä kivisiltoja näimme matkan aikana vielä useita, mutta tämä oli hyvin kaunis ja vanha.Kuvaustuokion jälkeen jatkoimme matkaa tutustuaksemme Skotlannin historian valtataisteluun Cullodenin taistelukentän näyttelykeskuksessa ja itse taistelukentällä, jossa vuonna 1746 käydyssä verisessä taistelussa kuoli yli 1500 Jakobiittia. Tämän sotataistelun tuloksena kruunu varmistettiin Stuarteille ja se jäi viimeiseksi Brittein saarella käydyksi taisteluksi. Taistelukentällä oli pystytettynä runsaasti muistomerkkejä taistelussa kuolleiden eri klaanien miesten muistoksi.Seuraava vierailukohteemme oli Invernessin kaupunki Ness-joen rannalla. Omaehtoinen lounastelu suoritettiin täällä ja sen jälkeen siirryimme Loch Ness-järven rannalle Hotel Glansmanin luokse. Täältä oppaamme haki meidän laivalippumme.

Matkasimme näet laivalla Loch Ness-järven aalloilla Urquhartin linnalle ja siellä jokainen teki haluamansa kierroksen linnan raunioilla siirtyen sitten sen lähistöllä sijaitsevaan vieraskeskukseen.


Urquhartin linnan raunioiden takana näkyy vieraskeskus

Laivamatkalla tähyilimme upeassa auringonpaisteessa kylpevän Loch Ness-Järven pintaa, mutta Nessietä kukaan ei kertonut nähneensä… Legendan mukaan Nessie on mahdollisesti ainoa eloonjäänyt joutsenlisko, joka elää tässä 180 metrin syvyisessä järvessä.

Vierailukeskukseen tutustumisen jälkeen siirryimme bussilla seuraavaan majapaikkaamme Fort Williamin Ben Nevis-hotelliin. Illallinen nautittiin tämän hotellin ravintolassa.


Torstai 16.5.

Aamiaisen jälkeen suuntasimme Fort Williamin rautatieasemalle, jonka raiteella meitä odotti höyryjuna (West coast railways/The Jakobite).

Tällä Harry Potter-elokuvastakin tutulla raideosuudella kulkevalla junalla matkustimme reilut 2 tuntia Mallaigin rantakaupunkiin. Junassa oli mukana useita Harry Potter-faneja ja tietenkin oma matkamuistomyymälä, josta sai ostaa erilaisia teemaan sopivia matkamuistoja.

Junalla ylitimme upean 21-kaarisen vuonna 1901 valmistuneen 380 metriä pitkän ja 31 metriä korkean Glenfinnan Viaduct-sillan ja matkan aikana ihailimme mahtavia vuori-ja järvimaisemia.


Kuva junan ikkunasta kun ylitämme Glennfinnan Viaduct-siltaa

Mallaigiin saavuttuamme kävelimme lyhyen matkan satamaan, josta nousimme lauttaan, joka vei meidät Inners Hebridien saariryhmään kuuluvalle Skyen saarelle, jonka rantaan tuttu bussimme oli ajanut meitä vastaan.


Skyen saarella

Bussilla jatkoimme matkaa karun kauniissa saaressa ihaillen sen huippuja ja päädyimme sen pääkaupunkiin nimeltään Portree. Täällä kirjoittajakin nautti lounaaksi suoraan rantakioskista ostettuna tuoreen fish and chips-annoksen ja hyvältä maistui!Saarelta poistuimme mahtavan Skye Bridge-sillan ylitse ja pysähdyimme vielä taukopaikalle kuvaamaan komeaa Eilean Donan linnaa, joka on toiminut monien uskonsotien ja valtataistelujen paikkana ja myöhemmin myös elokuvien kulissina.


Eilean Donan

Upeat jylhät vuorimaisemat ja kirkkaat järvet ihastuttivat matkan aikana. Järvien rannoilla näimme välillä myös alppiruusujen kukkaloistoa.Pitkä matkapäivä päättyi Ben Nevis -hotelliin ja sen illallispöytään.


Perjantai 17.5.

Aamulla saimme reippaan palohälytysherätyksen. Toisen ulkomaisen matkailijaryhmän jäsenet olivat päättäneet paahtaa leipää urakalla ja paahdin oli kärähtänyt. Onneksi ei sen pahempaa!

Oman aamiaisemme jälkeen pakkasimme matkatavaramme bussiin ja matka jatkui ensin halki upeiden Ben Nevis ja Glen Coe luonnonpuistomaisemien. Aurinkoinen sää suosi meitä edelleen.

Ylämaan pitkäkarvaista lehmäkarjaa piipahdimme ihastelemassa pikaisella pysähdyksellä ja saavuttuamme Callanderin kylään jokainen etsi mieleisensä lounaspaikan ja siellä itse testasin perinteisen skotlantilaisen haggies-piirakan ja hyvältähän sekin maistui.Callanderin kylässä


Etenimme toisen luonnonpuiston Loch Lomond &Trossachsin kautta Stirlingin kaupunkiin ja päädyimme sen linnaan, joka on yksi Skotlannin vanhimmista linnoista ja entinen Skotlannin kuninkaanlinna. Teimme kiertokävelyn tämän palatsissa, juhlasalissa ja kappelissa sekä ihailimme linnan puutarhaa. Tämän linnan vaakunoissa oli hyvin esillä Skotlannin kansalliseläin yksisarvinen.

Ennen saapumistamme Skotlannin pääkaupunkiin ohitimme Falkirkissä mahtavat 30 metriä korkeat teräksestä valmistetut Kelpies hevosveistokset.

Edinburghissa majoituimme Express by Holiday Inn Edinburgh City Centre- hotelliin.

Ilta-auringossa ihastelimme Edinburghin tummien hiilen polton johdosta mustuneiden rakennusten silhuetteja.Yhteiselle illalliselle kävelimme lähistöllä sijaitsevaan ravintola Howies Waterloohon, jossa nautimme perinteistä ruokaa, mm. Haggista.


Lauantai 18.5.

Lauantaiaamuna saimme sitten tuntea Skotlannin kostean ja viileän ilmanalan, sillä aamu avautui sateisena. Mukana ollutta sateenvarjoakin viimein hetki tarvittiin. Aamiaisen jälkeen nousimme bussiin ja teimme aamupäivän aikana kaupunkikierto-ajelun sateisessa Edinburghissa. Näimme mm. vanhan kaupungin kerroksellista rakennustapaa, sillä kun tila alkoi loppua laajennettiin kaupunkia ylöspäin vanhojen rakennusten päälle. Ihailimme myös Edinburghin linnaa, kuningattaren Skotlannin asuntoa - Palace of Holyrood Housea, Balmoralin tornikelloa, patsasta skyenterrieri Greyfriarsin Bobbysta, kuninkaallista mailia (Royal Mile) sekä hieman kaupungin uudempaa aluetta. Iltapäivä oli vapaata aikaa ostoksille tai kaupunkiin tutustumiseen jalkaisin omatoimisesti.Illalla ruokailupaikkamme oli hieman kauempana hotellista, mutta reippaasti askelsimme paikalle ja

Nautimme erittäin maittavan päätösillallisen tässä New Chapter Restaurant -ravintolassa.


Sunnuntai 19.5.

Kotiinlähtöpäivä oli edessä ja vaikka englantilainen aamiainen alkoikin jo hieman tökkiä niin sen voimalla kuitenkin lähdimme matkan päätöspäivään.

Päivän aluksi bussi kuljetti meidät Edinburghin entiseen keskiaikaiseen satamaan, joka nykyisin on rakennettu uuteen uskoon ja siellä pääsimme tutustumaan Iso-Britannian kuninkaallisen perheen käytössä olleeseen Royal Yacht Britannia -laivaan. Alus oli yli 40 vuotta majesteetillisessa käytössä ja useat kuninkaalliset viettivät siellä mm. häämatkansa. Alus oli todella viehättävä ja mielenkiintoinen tutustumiskohde. Sieltä löytyi niin pesula kuin sairaalakin leikkaussaleineen.


The Royal Yacht Britannia

Ruokasali jahdilla

Seuraava ja matkan viimeinen kohde oli neljäkymmentä vuotta rakennettu Rosslyn Chapel- kirkko. Ennen sinne menoa nautimme lounaan The Original Rosslyn Inn- nimisessä paikassa kappelin läheisyydessä.

Upeassa kirkossa olisi viihtynyt pitempäänkin, koska se on hyvin erityisesti koristeltu ja kivikoristeet täynnä mystistä symboliikkaa, joten nähtävää riitti runsaasti sekä ulko- että sisäpuolella. Kirkko on entisöity täysin viimeisten viiden vuoden aikana.

Kirkko on tuttu Da Vinci Code-kirjasta ja elokuvasta ja eräs elokuvan päähenkilöistä, Tom Hanks, on myös kantanut kortensa kekoon haluamalla osallistua rahallisesti kirkon entisöintikuluihin. Kirkon erikoinen komeus oli vaikuttanut häneen sen verran vahvasti.


Rosslyn Chapel

Lopuksi bussimme suuntasi kohti lentokenttää ja jätimme hyvästit upea kiertomatka mielissämme

oppaalle, bussinkuljettajalle ja pääosin parastaan hienon säänkin muodossa meille esittäneelle

Skotlannin Ylämaalle ja sen tutuksi tulleelle lipulle, vaaleansinisellä taustalla valkoinen risti.

Tämä lippu on yksi maailman vanhimmista.

Uskomattoman hieno matka!122 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page